Hloubkové podrýváky HEKTOR I

15. srpna 2023
Hloubkové podrýváky HEKTOR I
Novinka
Obliba klasických hloubkových podrýváků stoupá

Trendem posledních let je hluboké podrývání půdy. Tento směr je dán zejména stavem pozemků, které jsou vlivem utužení těžkou technikou, ale také mnohdy nedostatkem organické hmoty stále utuženější a půda tak začíná ztrácet své přirozené vlastnosti, které mají vliv na výnosy pěstovaných plodin. Roste tak obliba, respektive potřeba, použití podrýváků, které mají alespoň část půdních vlastností obnovit, a to zejména po stránce provzdušnění a zasakování vody.

Stroj, který přesně splňuje dané požadavky nalezneme v sortimentu českého výrobce OPaLL-AGRI. Podrývák HEKTOR I, který byl pro svou konstrukci a přínos na zlepšení kvality půdy oceněn na výstavách Techagro 2018 a Agrosalon 2019 se svou konstrukcí liší od konkurence. Hlavním rozdílem je koncepce práce, protože na rozdíl od dříve populárních tzv. dlátových pluhů půdu nepromíchá. Smyslem fungování je přizvednutí půdy, její nakypření a zpětné uložení ve stejném složení půdních vrstev. Tento systém má hned několik výhod. Stroj lze použít na půdách s výskytem kamení, aniž bychom vytahovali kameny na povrch. Lze jej použít na pozemcích s nízkým profilem ornice, a tudíž nezničí strukturu půdy, kterou jste po léta budovali. Využití nalezne také na trvalých travních porostech, kde dokáže podrýt pozemek bez toho, aby poškodil porost. Pro tuto operaci však doporučujeme použít kotoučové krojidlo pro rozřezání drnu před vlastní podrývací slupicí. HEKTOR I se navíc vyznačuje nízkým tahovým odporem, takže například na záběr 3 m postačuje traktor okolo 200 koní.
 
Novinkou, kterou firma připravuje je polonesená verze pro velké zemědělské podniky disponující silnými tahači. Polonesený podrývák je připravován v záběrech 4,5 a 6 m a na základě výsledků prototypového zkoušení bude následně uveden do prodeje.

Podrývák HEKTOR I má neoddiskutovatelný přínos pro zlepšení vlastností půdy a proto by neměl chybět ani na vaší farmě.