Pluhy OPaLL-AGRI

1. září 2023
Pluhy OPaLL-AGRI
Novinka

Jednička na českém trhu nesených a polonesených pluhů

Do letošní sezóny podzimních oreb nastoupí firmy OPaLL-AGRI s ucelenou řadou pluhů, které splní požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. Jak uvedl obchodní ředitel firmy Petr Jedlička, léta vývoje a testování se nyní v plné síle promítly do portfolia společnosti, především pak do produktové řady nesených a polonesených pluhů. A o tom, že nové pluhy zákazníky jednoznačně zaujaly svědčí i fakt, že se značka OPaLL-AGRI stala v roce 2023 jedničkou na trhu v prodeji pluhů na území České republiky.

A jakže se vlastně zmiňované nové stroje jmenují? Zástupcem velkých nesených pluhů je APOLLO I 140, které nahradilo prodejně úspěšný typ JUPITER II 140, polonesené pluhy pak zastupuje druhá generace typu ORION, a to ORION II 180.
V čem tedy tkví hlavní přednosti nových strojů? Hlavní změnou je zcela nová koncepce a směr, kterým se firma vydává. Pluhy z Opavy tak směle snesou porovnání i s renomovanou zahraniční konkurencí, kterou v mnoha směrech předčí i díky praktickým detailům.

Co vše se na pluzích změnilo můžete vyčíst v přiložené tabulce, nicméně hlavními prodejními argumenty jsou bezesporu hydraulické doplňky, které výrazně zvyšují komfort obsluhy.

  APOLLO I 140 ORION II 180 ORION II OL
Šířka hlavního rámu 140 x140x10 mm 180x180x10 mm 180x180x10 mm
Orba v brázdě ano ano ano
Orba mimo brázdu ne ne ano
Stavebncicový systém 4+1/5+1 6+1/7+1/8+1 6+1/7+1/8+1
Mechanické nastavení záběru ano ano ano
Hydraulické nastavení záběru ano ano ano
Zabezpečení střižné (trhací šroub) ano ano ano
Zabezpečení pružinové ano ano ano
Zabezpečení hydropneumatické ano ano ano
Hydraulické seřízení hloubky ne ano ano


Hydraulické nastavení záběru, tzv. VARIO systém umožňuje plynulou změnu záběru orebního tělesa v daném rozmezí, a tím tedy udává i celkový záběr pluhů. Uživatel si tak může srovnat brázdu, lépe doorat atypické půdní bloky či optimalizovat tahovou sílu traktoru při orbě v kopcích.

Hydropneumatické jištění umožňuje korekci seřízení tlaku v soustavě zabezpečující jištění pluhu pomocí čerpadla traktoru, což obsluha využije zejména při orbě pozemků s rozdílným typem půd. Celý držák orebního tělesa navíc umožňuje tzv. 3D pohyb, tedy výkyv ve vertikální i horizontální rovině. Nastavení optimální tlaku trvá několik vteřin a obsluha může vše sledovat na praktických manometrech. V množném čísle hovoříme proto, že lze odděleně tlakovat první a ostatní jistící jednotky, což umožňuje optimální dotížení první radlice pluhu. Dokážeme tak nastavit pracovní tlak jednotek v rozmezí 1,3 - 2,7 t na radlici.

Hydraulický systém pro orbu mimo brázdu je použit u typu ORION II OL a umožňuje agregaci pluhu s pásovými či širokými kolovými traktory. Konstrukčním řešením bylo dosaženo také možnosti orby v brázdě, což oceníte například při poruše přiděleného tažného prostředku a agregaci s menším kolovým traktorem.


Závěrem dodejme, že firma OPaLL-AGRI je na letošní sezonu dobře připravena, neváhejte tedy oslovit její prodejce a seznamte se s novou generací pluhů tohoto českého výrobce.