Diskové kypřiče PEGAS II/ PEGAS II SM

3. srpna 2023
Diskové kypřiče PEGAS II/ PEGAS II SM
Novinka

Diskové kypřiče pro precizní podmítku i přípravu před setím

Diskové kypřiče PEGAS II, výrobce OPaLL-AGRI, disponují disky o průměru 520 mm. Tento rozměr je ideální především pro mělkou podmítku po sklizni. Hlavním cílem mělké podmítky je mimo ničení plevelů také hospodaření s půdní vláhou. Odřezáním vrstvy horních cca 8-13 cm a jejich promísením dosáhneme přerušení půdních kapilár a zastavíme tak odpar vody z nižších vrstev půdy na úrovni dna podmítky. Vodu tak uchováme v půdě, a i to při suchém období, naproti tomu v horní, promísené vrstvě již dochází k novému vzcházení semen plevelů, které následně zničíme orbou či hlubokým kypřením.

Jak již bylo zmíněno, diskové kypřiče PEGAS II jsou určeny přesně pro tuto operaci. Bonusem je pak nízký tahový odpor na 1 m záběru, což je dáno efektivním úhlem postavení pracovní části disku. Dosáhneme tak vynikající ekonomiky při splnění všech agronomických požadavků. Finální práci stroje završují válce, kde si můžeme vybrat hned z několika typů a různých profilech jako například V profil na válci Cracker, U profil na jednořadém či dvojřadém U-ringu, trubkový válec či pružný Flex.

Kypřiče je navíc možné osadit držákem secího stroje pro přísev meziplodin přímo za disky, což učiní vaši práci ještě více efektivnější.

Pegas II je dodáván ve verzi nesené pro menší farmy či polonesené tam, kde se očekává větší porce odpracovaných hektarů. A právě na polonesené verze je možné domontovat další příslušenství, které udělá z diskáče stroj na hrubou přípravu půdy před setím. Tímto zařízením je čelní crossboard lišta, kterou ocení uživatel například při použití stroje do přípravy půdy po orbě. PEGAS II dokáže za pomocí lišty rozhrnout hrubou brázdu do roviny a disky následně půdu promísí a zajistí rozdrobení větších hrud. Půda je následně připravena pro další operaci jako použití kombinátoru či vlastní setí. Crossboard lišta je samozřejmě plně hydraulicky ovladatelná z kabiny traktoru a nevyžaduje tak mechanické nastavení mimo prostor obsluhy.

Novinkou, která v letošním roce prochází finálním testováním, bude také čelní řezací válec. Ten využijí především zemědělci zpracovávající vyšší porosty meziplodin či zbytky kukuřice po sklizni na zrno. Čelní řezací válec efektivně nadělí porost v rovině příčné směru jízdy a dokonalé rozřezání následně zajistí disky, které provádí řez v rovině podélné. Hloubka zpracování bude opět plně hydraulicky nastavitelná. Uvedení této novinky na trh je očekáváno v roce 2024 a konstruktéři mysleli i na to, aby šly válce namontovat také na stroje staršího data výroby.

PEGAS II  je tak univerzálním strojem, který nesmí chybět ani na Vaší farmě.